100% biologisch
Ingrediënten: zwart biologisch sesamzaad.
Sesamzaad is er in heel veel verschillende soorten kleuren en maten. Er zijn talloze planten met peultjes waaruit de sesamzaadjes gehaald kunnen worden. En daarmee is gelijk ook het mysterie der sesamzaadjes opgelost. Het enige verschil tussen wit en zwart sesamzaad is dus.....de kleur!
Voornamelijk door chef-koks en voor je eigen bakplezier kan met kleur spelen in je recept net dat beetje meer geven. En dit is dan ook de reden dat mensen vaak of juist wit of juist zwart sesamzaad gebruiken.
Sesamzaad is van nature een zaadje dat verschillende voedingsstoffen herbergt. Een van de gezonde aspecten is dat sesamzaad een bron is van 2 belangrijke anti-oxidanten genaamd:
Deze 2 anti-oxidanten gaan vrije radicalen tegen (schadelijke stoffen in ons lichaam) die invloed hebben op een hoge bloeddruk of op de lever. Het zijn natuurlijke anti-oxidanten die je alleen uit natuurlijke voeding kunt halen zoals uit sesamzaadjes.
De gezonde vetzuren in sesamzaad zijn net als bij noten positief voor het verhogen van het goede cholesterol en het verlagen van het slechte cholesterol. Deze vetten zijn lief voor je hart-en bloedvaten.
Sesamzaad is een bron van verschillende vitaminen en mineralen. Met name het mineraal calcium is goed vertegenwoordigt in sesamzaad. Daarnaast zijn ook de mineralen ijzer, fosfor, magnesium en seleen aanwezig in de sesamzaadjes.
Wist je dat sesamzaad ook een bron is van vitamine B3, vitamine B11, B1 en vitamine B6? Deze B-vitaminen zijn onderdeel van het B-complex!
Van nature zijn sesamzaadjes ook een bron van vitamine E, deze vitamine is een anti-oxidant en blijft aanwezig zolang de sesamzaadjes niet worden verhit.
Je kunt de zwarte sesamzaadjes ideaal gebruiken als topping en crunch over (rijst) gerechten. Daarnaast smaakt het ook heerlijk over hartige zelfgebakken broodjes of als basis voor tahin (sesampasta).
Wist je dat je van zwart sesamzaad ook een heerlijke sesamboter of smeerseltje kan maken als dip voor bij de borrel of voor op stokbrood?
Je mixt 100 gram zwart, alvorens geroosterd, sesamzaad met 5 eetlepels olijfolie en brengt het op smaak met wat peper, zout en eventueel een beetje agave. Even in de blender of keukenmachine en voilà je hebt een heerlijke dip!
Ongebrande noten
Wij zetten een houdbaarheidsdatum (T.H.T.) van 6 tot 9 maanden op onze verpakkingen. De ongebrande noten zijn dus minimaal houdbaar tot de aangegeven datum. Mits de noten na gebruik luchtdicht en op een koele, donkere plek bewaard worden (<18 graden), kun je er zelfs nog tot maanden ná de T.H.T. datum van genieten.
Gebrande noten
Onze gebrande noten worden dagelijks vers gebrand op 150 graden. Dit geeft ze de knapperige bite. We verpakken ze in hersluitbare zakken en geven een T.H.T. van 3 maanden mee. Bewaar de noten luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden) om ook na deze houdbaarheidsdatum van hun smaak te genieten.
Chocolade
Onze chocolade heeft een T.H.T. van 9 tot 12 maanden. Bewaar de chocolade luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden). Zo blijft de chocolade nog langer goed, zelfs na de aangegeven houdbaarheidsdatum.
Pindakaas & Notenpasta's
Na productie minimaal 6 maanden houdbaar. Het olielaagje wat er bovenop ontstaat van nature, gewoon even goed doorroeren en smullen maar! Bewaar buiten de koelkast, bij voorkeur in een donkere lade of kast.
Gedroogd fruit
De aangegeven T.H.T. is de minimale houdbaarheidsdatum mits afgesloten na gebruik en donker en koel (<16 graden) bewaard.
Bewaar gedroogd fruit in de periode tussen mei en september bij voorkeur standaard in de koelkast om motjes en andere fruitvliegjes te voorkomen.
De familie Boer weet alles over noten.
Bas Boer begon in 1974 met een kraam met noten en zuidvruchten op de Rotterdamse markt.
Vandaag de dag heeft de nieuwe generatie notenspecialisten, Bas jr en Hania het overgenomen. Naast onze uitgebreide webshop staan we ook nog steeds wekelijks op 11x vaste weekmarkten in Zuid-Holland.