Bereiding van de Christmas pudding
Stap 1: Week de gedroogde vruchten
Meng de rozijnen, krenten, pruimen en abrikozen in een kom. Voeg het sinaasappelsap en de jenever of kruidenbitter toe. Laat dit een hele nacht weken, zodat de vruchten goed vol trekken met het vocht.
Stap 2: Maak het beslag
- Meng in een grote kom de bruine suiker, broodkruim, bloem, koek- en speculaaskruiden, kaneel, bakpoeder en zout.
- Voeg de geraspte appel, wortel en gehakte hazelnoten toe.
- Klop de eieren los en roer deze samen met de gesmolten boter door de droge ingrediënten. Voeg tot slot de geweekte gedroogde vruchten (inclusief het vocht) toe en meng alles goed door elkaar.
Stap 3: Stoom de pudding
- Vet een puddingvorm of hittebestendige kom in met boter. Schep het beslag erin en dek af met een dubbele laag bakpapier en aluminiumfolie. Bind de folie stevig vast met keukentouw.
- Plaats de vorm in een grote pan. Vul de pan met kokend water tot halverwege de puddingvorm.
- Stoom de pudding 4-5 uur op laag vuur. Controleer regelmatig of er genoeg water in de pan zit en vul zo nodig aan.
Stap 4: Laten rijpen
- Haal de pudding uit de pan en laat hem volledig afkoelen. Bewaar de pudding op een koele, donkere plaats. De smaak van de christmas pudding wordt beter naarmate hij langer rijpt, het meest ideale is zelfs 2-4 weken. Besprenkel hem tijdens het rijpen af en toe met extra jenever of kruidenbitter voor extra smaak.
Stap 5: serveren
- Warm de pudding opnieuw op door hem 1-2 uur te stomen.
- Bestuif met poedersuiker.
- Optioneel kan je de oranjesnippers als laatste bovenop de pudding leggen als feestelijke toevoeging voor net een beetje citrusachtige zoete toon. Heel erg lekker en extra feestelijk!
- Tip: Voor een nog feestelijkere presentatie kun je de pudding flamberen: verwarm dan een beetje jenever of brandewijn, giet het over de pudding en steek het aan (zonder oranjesnippers in dit geval)
Geniet van deze feestelijke Hollandse kerstpudding!
Laat jouw reactie achter