Puur & bio
Ingrediënten: biologische* Santen (kokoscreme)
Santen is een heerlijk en smaakvol ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Santen ken je misschien ook wel als kokoscreme of kokosroom of als coconut cream. Santen wordt gemaakt door het witte vruchtvlees van kokosnoten te raspen en daarna uit te persen. Santen kokoscreme is stevig qua structuur.
Santen is van zichzelf net als kokosnoten rijk en vol van smaak. Doordat kokos van nature uit vetten bestaat heeft het een volle romige smaak en textuur. Santen is een mooi plantaardig alternatief voor bestaande zuivelproducten zoals room. Hierdoor is santen zeer geschikt in een lactose-vrij dieet of voor iedereen die een veganistische levensstijl na streeft.
Santen wordt veel gebruikt in traditionele Aziatische gerechten. Hierbij kun je denken als basis in curry's, soepen en sauzen en desserts. Wanneer je santen toevoegt tijdens de bereiding van een gerecht krijg je een heerlijke romige textuur met subtiele kokossmaak. Een van de meest bekende toepassingen van santen is in curry's. Het is zeer geschikt om te gebruiken in zowel pittige als milde curry's en smaakt goed met vlees, vis of groenten. Een ander bekend gerecht met als basis kokoscrème (santen) is de Thaise Tom-Kha Kai-soep
Naast hartige en kruidige gerechten wordt santen ook vele gebruikt in zoete lekkernijen. De kokoskleefrijstpudding is zo een zoete verleiding die je maakt van gesmolten santen, kleefrijst en suiker. Daarnaast kan je santen ook gebruiken in muffins, ijs, cake of taart.
Santen bereiden
Als je santen toevoegt aan soep, sauzen of andere gerechten kan je naar smaak een stukje van het blok toevoegen. Wanneer je dit mengt met het vocht van het gerecht, dus de saus zelf, zal je zien dat het een vloeibaardere romige structuur aanneemt.
Maar je kan van santen ook zelf kokosmelk maken. Dit doe je door 1 eetlepel santen te mengen met 5 eetlepels water. Als je liever de voorkeur geeft aan kokosroom (een dikkere variant van kokosmelk) dan meng je 1 eetlepel met 2 of 3 eetlepels water.
Pure santen is lang houdbaar omdat het uit natuurlijke vetten bestaat. Hierdoor kan je het minimaal 1 - 2 jaar bewaren mits je de verpakking na gebruik afsluit en onder de < 23 graden bewaard op een donkere plek.
Ongebrande noten
Wij zetten een houdbaarheidsdatum (T.H.T.) van 6 tot 9 maanden op onze verpakkingen. De ongebrande noten zijn dus minimaal houdbaar tot de aangegeven datum. Mits de noten na gebruik luchtdicht en op een koele, donkere plek bewaard worden (<18 graden), kun je er zelfs nog tot maanden ná de T.H.T. datum van genieten.
Gebrande noten
Onze gebrande noten worden dagelijks vers gebrand op 150 graden. Dit geeft ze de knapperige bite. We verpakken ze in hersluitbare zakken en geven een T.H.T. van 3 maanden mee. Bewaar de noten luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden) om ook na deze houdbaarheidsdatum van hun smaak te genieten.
Chocolade
Onze chocolade heeft een T.H.T. van 9 tot 12 maanden. Bewaar de chocolade luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden). Zo blijft de chocolade nog langer goed, zelfs na de aangegeven houdbaarheidsdatum.
Pindakaas & Notenpasta's
Na productie minimaal 6 maanden houdbaar. Het olielaagje wat er bovenop ontstaat van nature, gewoon even goed doorroeren en smullen maar! Bewaar buiten de koelkast, bij voorkeur in een donkere lade of kast.
Gedroogd fruit
De aangegeven T.H.T. is de minimale houdbaarheidsdatum mits afgesloten na gebruik en donker en koel (<16 graden) bewaard.
Bewaar gedroogd fruit in de periode tussen mei en september bij voorkeur standaard in de koelkast om motjes en andere fruitvliegjes te voorkomen.
De familie Boer weet alles over noten.
Bas Boer begon in 1974 met een kraam met noten en zuidvruchten op de Rotterdamse markt.
Vandaag de dag heeft de nieuwe generatie notenspecialisten, Bas jr en Hania het overgenomen. Naast onze uitgebreide webshop staan we ook nog steeds wekelijks op 11x vaste weekmarkten in Zuid-Holland.