Zaden en pitten zijn lekker en gezond!
Ze zijn klein, maar bevatten veel mineralen en vezels die ons lichaam hard nodig heeft. Daarnaast geven ze een lekkere knapperige bite aan brood, crackers of een salade. Je bent vast wel bekend met zonnebloempitten of pompoenpitten, maar probeer ook eens, quinoa, lijnzaad of sesamzaad. Bekijk het aanbod en lees waar u onze pitten en zaden goed voor kunt gebruiken! Heerlijk bij een salade of door de muesli.
Veelgestelde vragen
Zaden & pitten
Ja, żaden en pitten zijn een slimme toevoeging aan een gebalanceerd ontbijt, salade of aan zelfgebakken brood en crackers. Dit komt omdat zaden en pitten een natuurlijke bron zijn van:
- Omega 3-6 vetzuren, een positieve invloed op je hart-en bloedvaten.
- Vezels, gunstig voor de spijsvertering.
- Eiwitten, essentieel in een gezond dieet
- Vitamines en mineralen zoals magnesium, ijzer of zink.
De meest populaire zaden en pitten voor het ontbijt die bij ons besteld worden zijn:
Chiazaad: absorbeert vocht en vormt een gel, ideaal voor puddings, smoothies en overnight oats.
Lijnzaad (heel of gebroken): rijk aan vezels en omega 3, perfect door yoghurt of havermout.
Pompoenpitten: een bron van magnesium, heerlijk knapperig op muesli.
Zonnebloempitten: neutrale smaak, voedzaam en veelzijdig.
Hennepzaad: mild van smaak, hoog in eiwitten.
Afwisseling of een zelf samengestelde mix is natuurlijk ook een veelgebruikte toepassing!
Voor de meeste zaden en pitten geldt; een handje of 1-2 eetlepels per dag is prima, voedzaam en gezond.
Enkele zaden hanteren wij deze richtlijn:
Chiazaad: max. 15 gram per dag (ca. 1 eetlepel)
Lijnzaad: ca. 20 gram per dag (liefst gebroken)
Overige pitten en zaden: ca. 1 handje per dag is prima
1. Belangrijk: laat het weken
Chiazaad zwelt op zodra het in contact met vocht komt. Hierdoor vormt een gel-achtige structuur van de chiazaadjes.
Door het te weken voorkom je dat het vocht aan je maag of darmen onttrekt. Weken is dus de eerste stap voordat je ze opeet!
Basisverhouding:
1 eetlepel chiazaad
4 tot 5 eetlepels water of plantaardige melk
Laat dit minstens 15 tot 30 minuten staan (of een hele nacht in de koelkast).
Gebruik het vervolgens in:
Smoothies of shakes
Yoghurt of kwark
Overnight oats of havermoutpap
Chia pudding met fruit of noten
Ja, zaden en pitten zijn over het algemeen heel goed voor de darmen, vooral vanwege hun hoge vezelgehalte. Ze stimuleren de spijsvertering, bevorderen een regelmatige stoelgang en voeden je goede bacteriën in je darmen oftewel ze stimuleren een gunstige darmflora
Belangrijkste voordelen:
Oplosbare vezels (zoals in chiazaad- en lijnzaad) vormen een gel in je darmen, wat helpt bij een soepele stoelgang en opname van voedingsstoffen. Het is wel belangrijk dat er dan voldoende vocht opgenomen is uit water of bij gedronken wordt.
Onoplosbare vezels (zoals in zonnebloem- en pompoenpitten) geven volume aan de ontlasting en versnellen de passage door de darmen.
Sommige zaden (zoals lijnzaad) hebben zelfs een mild laxerend effect bij mensen met obstipatie of een moeilijke stoelgang.