Zacht & zuur
Zure abrikozen verschillen van de gedroogde zoete abrikozen. Zoals de naam al aangeeft smaken de Zuid-Afrikaanse zure abrikozen zuur en fris van smaak in tegenstelling tot de zoete Turkse abrikozen. De zure abrikoos komt uit een ander land, is een ander soort gewas en wordt geteeld op een andere samenstelling grondgebied. Hierdoor bevatten zure abrikozen hele andere voedingseigenschappen dan zoete gedroogde abrikozen. Zo is niet alleen de smaak anders, maar zijn de zure abrikozen bekend om de grote hoeveelheid kalium die ze bevatten.
Zure abrikozen worden 1x per jaar geoogst net als andere soorten gedroogd fruit. Omdat zure abrikozen niet op veel plekken in de wereld groeien zijn we hiervoor afhankelijk van Zuid-Afrika. Doordat er niet veel beschikbaar is en er meer vraag dan aanbod gedurende het hele jaar zijn zure abrikozen niet het hele jaar beschikbaar.
Doordat de grond waar de zure abrikozen groeien van nature zeer rijk is aan kalium, zitten de vruchten vol met dit mineraal. Veel mensen gebruiken de abrikozen dan ook om meer kalium binnen te krijgen. Kalium is namelijk goed voor de instandhouding van een normale bloeddruk. Het zorgt ervoor dat het bloeddruk verhogende effect van natrium wordt tegengewerkt.
Naast het hoge kalium gehalte zijn ook deze gedroogde abrikozen net als de zoete abrikozen rijk aan vezels, beta-caroteen en mineralen als fosfor en magnesium. Fosfor en magnesium ondersteunen het metabolisme. De vezels in zure abrikozen stimuleren de darmwerking en zorgen voor een langdurig vol gevoel. Vezels zijn nodig voor onze darmen, omdat zij de darmwerking stimuleren. De vezels zorgen voor een langdurig vol gevoel, omdat zij de darminhoud meer volume geven. Zo zorgen abrikozen er dus voor dat we langer een vol gevoel hebben en dat we minder snel neigen naar 'slechte' tussendoortjes.
Zure abrikozen kunnen meteen worden gegeten. Je kunt de zure abrikozen ook laten wellen zodat ze nóg zachter worden. Zo worden de zure abrikozen echt zacht en sappig en kunnen de voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen. Om optimaal het natuurlijke mineraal kalium uit de zure abrikozen in je lichaam op te laten nemen raden wij aan 3 tot 5 zure abrikozen een nachtje in het water te laten wellen en deze de volgende morgen voor het ontbijt op een nuchtere maag te eten. Ook het water waar in de zure abrikozen hebben gestaan kunt u gerust innemen omdat hier nog een licht fris zure smaak aanzit en een deel van de voedingseigenschappen heeft opgenomen. Op deze manier haalt u het meeste gezondheidsvoordeel eruit doordat u zo maximale opname van het mineraal kalium binnenkrijgt.
Tip: Als u liever van zoet houdt, probeer dan eens ook onze ongezwavelde abrikozen. Heerlijk zoet van smaak, en volledig puur.
Onze zure abrikozen komen uit Zuid-Afrika. Doordat zij een andere ondergrond hebben, bevatten zij meer kalium dan de zoete versie. De smaak is ook een stuk zuurder dan de reguliere zoete abrikoos.
Verpakt in een bedrijf waar ook PINDAS, NOTEN, GLUTEN worden verwerkt.
Ongebrande noten
Wij zetten een houdbaarheidsdatum (T.H.T.) van 6 tot 9 maanden op onze verpakkingen. De ongebrande noten zijn dus minimaal houdbaar tot de aangegeven datum. Mits de noten na gebruik luchtdicht en op een koele, donkere plek bewaard worden (<18 graden), kun je er zelfs nog tot maanden ná de T.H.T. datum van genieten.
Gebrande noten
Onze gebrande noten worden dagelijks vers gebrand op 150 graden. Dit geeft ze de knapperige bite. We verpakken ze in hersluitbare zakken en geven een T.H.T. van 3 maanden mee. Bewaar de noten luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden) om ook na deze houdbaarheidsdatum van hun smaak te genieten.
Chocolade
Onze chocolade heeft een T.H.T. van 9 tot 12 maanden. Bewaar de chocolade luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden). Zo blijft de chocolade nog langer goed, zelfs na de aangegeven houdbaarheidsdatum.
Pindakaas & Notenpasta's
Na productie minimaal 6 maanden houdbaar. Het olielaagje wat er bovenop ontstaat van nature, gewoon even goed doorroeren en smullen maar! Bewaar buiten de koelkast, bij voorkeur in een donkere lade of kast.
Gedroogd fruit
De aangegeven T.H.T. is de minimale houdbaarheidsdatum mits afgesloten na gebruik en donker en koel (<16 graden) bewaard.
Bewaar gedroogd fruit in de periode tussen mei en september bij voorkeur standaard in de koelkast om motjes en andere fruitvliegjes te voorkomen.
De familie Boer weet alles over noten.
Bas Boer begon in 1974 met een kraam met noten en zuidvruchten op de Rotterdamse markt.
Vandaag de dag heeft de nieuwe generatie notenspecialisten, Bas jr en Hania het overgenomen. Naast onze uitgebreide webshop staan we ook nog steeds wekelijks op 11x vaste weekmarkten in Zuid-Holland.