Puur & fijn
Ingredienten: 100% pure havermout.
Onze havermout wordt gemaakt van pure haver. Het graan komt in korrels binnen en wordt vervolgens gewassen, gepeld en verhit. Ze worden dan platgedrukt zodat er havervlokken ontstaan die goed eetbaar zijn voor ons. Door de haver te pletten kunnen de voedingsstoffen beter opgenomen worden. Om er goede havermout van te krijgen worden de vlokken in stukken geknipt. Havermout is voedzaam en gezond en kan op verschillende manieren gebruikt worden.
In 1997 werd officieel aangegeven dat haverproducten het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. De meervoudige onverzadigde vetten in havermout hebben een positief effect op ons algemene vaatstelsel. Bovendien zorgen de vetten in de haver ervoor dat het goede cholesterol (LDL) wordt verhoogd en het slechte cholesterol (HDL) wordt verlaagd. Elke dag een beetje haver zorgt ervoor dat ons hart- en bloedvaten worden beschermd.
Havermout bevat langzame koolhydaten en een lage glycemische index. De koolhydraten uit de havermout worden dus langzaam verteerd, waardoor het lichaam voor langere tijd energie aangevoerd krijgt. Zo heb je dus langere tijd energie, zonder dat je trek krijgt in tussendoortjes. Bovendien zit havermout vol vezels, waardoor wij ook nog eens langer een vol gevoel houden. Een voordeel van de soort koolhydraten in de havermout is dat deze langzaam worden opgenomen in ons lichaam en daardoor ons bloedsuikerspiegel niet meteen heel hard stijgt. Op deze manier hebben we ook minder trek in zoete tussendoortjes, omdat ons bloedsuikerspiegel meer stabieler blijft.
Van nature is haver glutenvrij. Toch zijn havervlokken en havermout vaak niet glutenvrij, omdat deze in de meeste gevallen wordt verwerkt in een fabriek of productieplaats waar ook producten met gluten worden verwerkt. Havermout is dus ideaal voor mensen die liever geen gluten eten, maar is niet geschikt voor coeliakie patiënten. Dit kan alleen in het geval als er echt concreet op de verpakking aangegeven staat dat het havermout geen gluten bevat.
De havermoutpap is het meest bekende recept met havermout. Kies voor een gezonde optie 200ml amandelmelk koken en voeg hier 2 a 4 el havermout in. Voeg hierbij gedroogd fruit, stukjes amandel of wat je zelf lekker of gezond vindt.
Allergie-informatie
Van nature glutenvrij. Verwerkt in een bedrijf waar ook gluten, noten en pinda's worden verwerkt.