Erythritol

  • 0 kcal
  • Natuurlijke zoetstof
  • Zoete smaak
  • Suikervervanger
  • Glychemische index van 0 = geschikt voor diabetici


Wat is erythritol precies en voor wie is het geschikt

Erythritol is een zoetstof die van nature voorkomt in vruchtensuikers, zoals in peren en meloenen en ook voorkomt in bepaalde planten en groenten.  Erythritol is een polyol, een polyol is een aanwezige samenstelling wat lijkt op een deel suiker en een deel alcohol. Hierdoor wordt het ook wel eens suikeralcohol genoemd maar het bestaat niet uit suiker of uit alcohol. Deze polyolen worden door ons lichaam niet opgenomen als koolhydraten en zijn eigenlijk een andere benaming voor; suikervervangers. 

Erythritol in de vorm zoals wij het aanbieden als natuurlijke zoetstof wordt verkregen door een natuurlijk fermentatie proces. Het wordt verkregen door fermentatie van glucose door een bepaalde gist. Na de fermentatie wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd waardoor de witte korreltjes die op suiker lijken ontstaan. Dit is het zoetmiddel erythritol.


Suikervervanger

De aanwezige polyolen in erythritol vallen onder de groep koolhydraten maar worden ook wel netto-koolhydraten genoemd. Dit wil zeggen van de  van de totaal aanwezige koolhydraten moet je de polyolen aftrekken om zo tot een waarde te komen. Polyolen worden door ons lichaam niet verteerd en opgenomen. Hierdoor zie je ook op producten die suikervervangers zoals stevia en erythritol vaak staan: suikervervanger, suikerarm of low-carb. Dit kan omdat er gezoet wordt met de hulp van deze zoetstoffen en de aanwezige polyolen

  • Doordat erythritol calorie arm is en uitsluitend polyolen bevat die niet opgenomen worden in het lichaam is het een uitstekende zoetstof om te gebruiken in baksels, repen of taart zonder dat het de bloedsuikerspiegel zoals bij gewone suiker laat pieken (en daarna dalen) om deze reden is het een geschikte zoetstof voor diabeten, een suikerarm dieet volgt of bezig bent met afvallen.


Hoe smaakt erythritol en hoeveel kan je gebruiken

Erythritol smaakt zoet net zoals je gewend bent van suiker. Het fijne aan erythritol is dat het ongeveer 70-80% de zoetheid heeft van gewone suiker maar het geen bijsmaak heef. Veel andere (natuurlijke) zoetstoffen hebben vaak een typische bijsmaak of nasmaak.

Je kunt het naar behoefte gebruiken in recepten. Het kan zijn omdat de zoetheid iets lager ligt dan bij gewone suiker je  meer erythritol moet gebruiken om dezelfde zoetheid te kunnen creëren. Er zijn geen wettelijke maximum hoeveelheden omdat het een natuurlijke stof betreft. Uiteraard is gezond verstand en alles met mate een goede leidraad, zo ook voor natuurproducten.


Voedingswaarde
Voedingswaarde (per 100 gram)
  • Energie 0 KJ / 0 kcal
  • Eiwitten 0 gram
  • Koolhydraten 100 gram
  • waarvan polyolen 99,8 gram
  • waarvan suikers 0 gram
  • Vetten 0 gram
  • verzadigde vetten 0 gram
Mineralen
  • Zout 0 gram
Beoordelingen