Gevriesdroogd fruit
Gevriesdroogd fruit is, fruit wat na het oogsten direct op zeer lage temperatuur wordt ingevroren. Door het fruit op minimaal -50 in te vriezen wordt het snel hard. Vervolgens wordt geleidelijk de druk afgebouwd waardoor de ijskristallen in het fruit niet ontdooien maar verdampen. Als laatste wordt het gevriesdroogde fruit op hogere temperatuur nagedroogd zodat de laatste restjes vocht het fruit verlaten.
Het proces van vriesdrogen is een proces wat kostbaar is doordat het vanaf het moment dat het geoogst is meerdere stappen moet ondergaan om uiteindelijk tot krokant gevriesdroogd fruit verkocht te kunnen worden.
Gevriesdroogd fruit gezond en lekker
Is gevriesdroogd fruit gezond? Ja! Dit komt doordat het fruit binnen zeer korte tijd na het oogsten ingevroren moet worden. Hierdoor behoud gevriesdroogd fruit grotendeels de van nature aanwezige vitaminen, mineralen en vezels.
Een ander voordeel is dat gevriesdroogd fruit nog intenser en puurder smaakt dan wanneer je het fruit vers eet. Dit komt omdat het water en vocht uit het fruit is gehaald. Hierdoor blijft uitsluitend de pure fruitsmaak over.
Soorten gevriesdroogd fruit
Er zijn heel veel soorten fruit die gevriesdroogd worden aangeboden. De populairste zijn toch wel:
- Gevriesdroogde aardbeien
- Gevriesdroogde ananas
- Gevriesdroogde frambozen
- Gevriesdroogde blauwe bessen
- Gevriesdroogde banaan
Gevriesdroogd fruit gebruiken in recepten
Gevriesdroogd fruit is geweldig om te gebruiken als topping. Doordat het de felle kleur heeft kan het die taart, brownie of ontbijtkom net een extra tintje geven. Daarnaast zijn de gevriesdroogde fruitpoeders ook ideaal om een extra kleur te geven aan je baksels of smoothies.
Gevriesdroogd fruit bewaren
Bewaar gevriesdroogd fruit na gebruik goed afgesloten op een donkere koele plek. Gevriesdroogd fruit is zeer gevoelig voor zuurstof en vocht.