0% calorieën
Erythritol is een zoetstof die van nature voorkomt in vruchtensuikers, zoals in peren en meloenen en ook voorkomt in bepaalde planten en groenten. Erythritol is een polyol, een polyol is een aanwezige samenstelling wat lijkt op een deel suiker en een deel alcohol. Hierdoor wordt het ook wel eens suikeralcohol genoemd maar het bestaat niet uit suiker of uit alcohol. Deze polyolen worden door ons lichaam niet opgenomen als koolhydraten en zijn eigenlijk een andere benaming voor; suikervervangers.
Erythritol in de vorm zoals wij het aanbieden als natuurlijke zoetstof wordt verkregen door een natuurlijk fermentatie proces. Het wordt verkregen door fermentatie van glucose door een bepaalde gist. Na de fermentatie wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd waardoor de witte korreltjes die op suiker lijken ontstaan. Dit is het zoetmiddel erythritol.
De aanwezige polyolen in erythritol vallen onder de groep koolhydraten maar worden ook wel netto-koolhydraten genoemd. Dit wil zeggen van de van de totaal aanwezige koolhydraten moet je de polyolen aftrekken om zo tot een waarde te komen. Polyolen worden door ons lichaam niet verteerd en opgenomen. Hierdoor zie je ook op producten die suikervervangers zoals stevia en erythritol vaak staan: suikervervanger, suikerarm of low-carb. Dit kan omdat er gezoet wordt met de hulp van deze zoetstoffen en de aanwezige polyolen
Erythritol smaakt zoet net zoals je gewend bent van suiker. Het fijne aan erythritol is dat het ongeveer 70-80% de zoetheid heeft van gewone suiker maar het geen bijsmaak heef. Veel andere (natuurlijke) zoetstoffen hebben vaak een typische bijsmaak of nasmaak.
Je kunt het naar behoefte gebruiken in recepten. Het kan zijn omdat de zoetheid iets lager ligt dan bij gewone suiker je meer erythritol moet gebruiken om dezelfde zoetheid te kunnen creëren. Er zijn geen wettelijke maximum hoeveelheden omdat het een natuurlijke stof betreft. Uiteraard is gezond verstand en alles met mate een goede leidraad, zo ook voor natuurproducten.
Ongebrande noten
Wij zetten een houdbaarheidsdatum (T.H.T.) van 6 tot 9 maanden op onze verpakkingen. De ongebrande noten zijn dus minimaal houdbaar tot de aangegeven datum. Mits de noten na gebruik luchtdicht en op een koele, donkere plek bewaard worden (<18 graden), kun je er zelfs nog tot maanden ná de T.H.T. datum van genieten.
Gebrande noten
Onze gebrande noten worden dagelijks vers gebrand op 150 graden. Dit geeft ze de knapperige bite. We verpakken ze in hersluitbare zakken en geven een T.H.T. van 3 maanden mee. Bewaar de noten luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden) om ook na deze houdbaarheidsdatum van hun smaak te genieten.
Chocolade
Onze chocolade heeft een T.H.T. van 9 tot 12 maanden. Bewaar de chocolade luchtdicht en op een koele, donkere plek (<18 graden). Zo blijft de chocolade nog langer goed, zelfs na de aangegeven houdbaarheidsdatum.
Pindakaas & Notenpasta's
Na productie minimaal 6 maanden houdbaar. Het olielaagje wat er bovenop ontstaat van nature, gewoon even goed doorroeren en smullen maar! Bewaar buiten de koelkast, bij voorkeur in een donkere lade of kast.
Gedroogd fruit
De aangegeven T.H.T. is de minimale houdbaarheidsdatum mits afgesloten na gebruik en donker en koel (<16 graden) bewaard.
Bewaar gedroogd fruit in de periode tussen mei en september bij voorkeur standaard in de koelkast om motjes en andere fruitvliegjes te voorkomen.
De familie Boer weet alles over noten.
Bas Boer begon in 1974 met een kraam met noten en zuidvruchten op de Rotterdamse markt.
Vandaag de dag heeft de nieuwe generatie notenspecialisten, Bas jr en Hania het overgenomen. Naast onze uitgebreide webshop staan we ook nog steeds wekelijks op 11x vaste weekmarkten in Zuid-Holland.