Herfstachtig lekker
Ingredienten: kastanjes.
Kastanjes zijn een heerlijke traktatie en kenmerkend voor de herfst en een super veelzijdig ingrediënt in de keuken. Kastanjes bevatten diverse gezonde voedingsstoffen. Kastanjes zijn een bron van vezels, vitamine C en B-vitamines. Kastanjes zijn van nature lager in vet dan andere noten en bevatten wat meer koolhydraten.
De smaak van kastanjes is nootachtig, mild en zoet. Wanneer je ze verwerkt in recepten geeft het een romige textuur na het koken ervan, hierdoor zijn ze perfect voor zowel zoete als hartige gerechten.
Er wordt vaker gevraagd; kunnen kastanjes rauw gegeten worden? Als de schil wordt verwijderd van de kastanjes kunnen ze rauw gegeten worden. Echter bevatten ze van nature wel looizuur wat bij een te grote hoeveelheid irritatie aan de maag of nieren kan veroorzaken. Daarnaast smaken kastanjes veel lekkerder wanneer je ze verhit en bereid. Ons advies is dan ook om ze altijd vooraf te verhitten.
Een van de meest populaire manieren om kastanjes te bereiden is door ze te roosteren in de oven. Het is simpel en brengt de natuurlijke zoete smaak van de kastanjes naar voren.
Kastanajepuree is een perfecte basis voor zoete en hartige gerechten. Je kunt kastanjepuree gebruiken in soepen, sauzen en desserts.
Zo maak je kastanjepuree:
Kastanjepuree smaakt heerlijk bij groente, wild en gevogelte. Het geeft een warme nootachtige smaak mee!
Kastanjes zijn ook een heerlijke basis voor herfst-en wintersoepen of een voedzame stoofpot. Kastanjes gaan goed samen met pompoen, champignons en wortels. Maak bijvoorbeeld een heerlijke pompoensoep en kook wat kastanjes mee voor extra smaak en een meer nootachtige toon. Tip; een scheutje room en nootmuskaat maken de poempoen kastanjesoep compleet!
Je kunt de kastanjes ook zelf malen tot kastanjemeel. Omdat kastanjes van zichzelf glutenvrij zijn en een licht nootachtige smaak hebben met subtiele zoete smaak is het een heel lekker meel om kastanjebrood, koekjes of pannenkoeken van te maken. Door kastanjemeel te combineren met andere meelsoorten zoals amandelmeel of tarwemeel, kun je het gebruiken in allerlei bakrecepten voor een interessante twist.
Voor zoetekauwen zijn kastanjes een heerlijke toevoeging in desserts. Een klassiek Frans dessert is de Franse "Mont Blanc", dit dessertje is gemaakt van kastanjepuree en slagroom en lijkt wel een beetje op de besneeuwde bergtop waar het dessert naar is vernoemd. Gemakkelijk en simpel te maken en een echte traktatie voor je visite; maak simpelweg zelf je slagroom, de kastanjepuree en meng dit samen tot een luchtig dessert!
Kastanjepuree combineren met gesmolten chocolade of chocolade mousse geeft ook een luxe uitstraling en smaakt onweerstaanbaar lekker!
Kastanjes zijn zeer beperkt beschikbaar in de periode vanaf eind Oktober/ begin November tot Kerst. Hierbij geldt dan ook snel op = op!
Je kunt de kastanjes het beste in een niet gesloten verpakking bewaren maar in een papieren verpakking of het geleverde notennet waarin de 5 kg zak wordt geleverd. Bewaar ze na ontvangst op een koele < 16 graden en donkere plek. Consumeer de kastanjes binnen maximaal 3 maanden. Langer bewaren? Kijk, ruik, proef en beoordeel zelf. De smaak blijft het lekkerste wanneer dit product binnen enkele weken na bestelling geconsumeerd wordt.