5 vragen over gebrande, naturel en rauwe noten

5 vragen over gebrande, naturel en rauwe noten

5 vragen over gebrande, naturel en rauwe noten

Zowel op de markt als via de mail krijgen we veel vragen over gebrande, rauwe en gezouten noten. Veel mensen weten niet goed waar zij voor moeten kiezen en wat de verschillen zijn. Deze week hebben wij de meest voorkomende vragen voor u beantwoord zodat u volgende keer weet wat u moet kopen!

1. Wat is het verschil tussen rauwe en gebrande noten?

Rauwe noten zijn noten die helemaal naturel zijn. Deze kunnen nog in de dop zitten of gepeld zijn. Gepelde noten zijn uit de schil gehaald en vervolgens luchtdicht verpakt. Omdat de noten onbewerkt zijn bevatten zij nog alle vitaminen, mineralen en eiwitten in de oorspronkelijke vorm. Gebrande noten zijn noten die geroosterd of gebakken (gefrituurd) worden. Geroosterde noten zijn, zoals het woord al aangeeft, geroosterd in een hete lucht oven. Om deze reden is er geen sprake van extra vetten, maar door de hoge temperatuur overleven niet alle vitaminen en mineralen. Het roosteren versterkt de smaak en zorgt ervoor dat de noten lekker knapperig zijn. Gebakken noten zijn de noten die het meest worden bewerkt. De noten worden gebakken in pure arachideolie omdat deze een hoog kookpunt heeft. De meeste notenboeren bakken hier hun noten in. Het nadeel is dat deze noten veel van hun waarde verliezen doordat veel vitaminen en mineralen de hitten niet overleven en er extra vetten en calorieën bij komen door het frituren. Tot slot hebben we nog gezouten, gebrande noten. Het zout wordt erbij gestrooid zodra ze net uit de frituur komen en de olie en de noten nog warm zijn. Erg lekker, maar uiteraard is dit wel de minst gezonde optie!

2. Waarom worden noten gebrand?

Gebrande noten zijn ideaal voor de fijnproevers. Ze worden gebrand om de smaak te versterken. Noten bevatten van zichzelf al een unieke smaak door de olie die zich in de noten bevindt, maar wanneer deze gebrand worden versterkt de smaak van de olie. Bovendien wordt de noot knapperiger, waardoor deze een lekkere ‘bite’ krijgt.

3. Welke noten kunnen beter eerst gebrand worden?

Vaak denken mensen niet goed na over het feit of zij gebrande of ongebrande noten (willen) eten. Niet iedereen kent het verschil ook goed tussen deze twee categorieën. Noten die wij vaak automatisch gebrand eten zijn pinda’s, cashewnoten en macadamia’s. Pinda’s zijn überhaupt niet eetbaar als ze rauw zijn en cashewnoten en macadamia’s krijgen pas die unieke en sterke smaak nadat ze gebrand zijn. Noten die nooit geroosterd of gebrand worden zijn walnoten en paranoten. Deze worden namelijk heel bitter en ranzig zodra ze worden gebakken. Dit komt door de vele vetten die zich al in de noot bevinden. Juist rauw zijn deze noten heerlijk van smaak en hebben zij unieke eigenschappen.

4. Zijn gebrande noten in de supermarkt minder vet?

Ten eerste zullen wij het verschil uitleggen tussen noten in de supermarkt en noten bij een notenboer. De noten van een notenboer zijn voor de notenboer erg belangrijk, hier verdient hij namelijk zijn boterhammetje mee. Voor een supermarkt is dit bijzaak, want een supermarkt heeft zijn noten niet als hoofdinkomsten. Goed vlees kopen we ook bij de slager, mooie bloemen bij een bloemist en lekker brood bij de bakker. Hetzelfde werkt dit ook voor noten, omdat de ene walnoot echt de andere niet is. Bij een notenboer heeft u over het algemeen (verschil in kwaliteit blijft) een goede, verse noot die vers gebakken is. In een supermarkt worden noten van te voren gebrand, ingepakt, vervoerd en vervolgens liggen ze er vaak dagen of weken in de schappen. Een gebrande noot blijft ongeveer zes weken goed, mits deze goed afgesloten is. Zodra ze gebrand zijn worden ze namelijk erg vatbaar voor schimmels en bacteriën. De enige manier om noten minder vet te krijgen is wanneer u ze zelf roostert.

5. Hoe kan ik zelf het beste noten roosteren?

Als u noten zelf wilt roosteren of bakken kan dat het beste op twee manieren: Roosteren: verwarm de oven voor op 60-70 graden en laat de noten 20 minuten roosteren. Bakken: vet een koekenpan in met een kwast en olie en laat de noten op laag vuur langzaam 10 a 15 minuten in bakken tot zee en krokant laagje krijgen. Conclusie: Eet noten zo veel mogelijk rauw voor de goedenschapen. Eet gebrande noten als u een echte fijnproever bent en een lekker, maar toch verantwoord tussendoortje wil. Pinda’s moeten altijd even bewerkt worden. En tot slot, probeer altijd uw noten, zaden en zuidvruchten bij een specialist zoals een notenboer te kopen om zeker te zijn van kwaliteit, versheid en voor uw gezondheid!