Het verschil tussen haverzemelen havermout en havervlokken

Het verschil tussen haverzemelen havermout en havervlokken

Haver, haver en nog een haver. Een veel gebruikt woord. Haver klinkt gezond maar is dit het ook? En waarom zoveel benamingen? Het is uiteindelijk allemaal van haver gemaakt. Laten we beginnen met wat haver is.

 

Wat is haver?

Haver is een graansoort. Dit is bij de meeste mensen wel bekent. Dit graansoort bevat amper gluten. En is dan ook van nature glutenvrij. Helaas zijn de haversoorten die je in de winkel koopt niet altijd glutenvrij. Dit komt omdat haver vaak wordt verwerkt in een omgeving waar ook graansoorten bewerkt die wel gluten bevatten.

 

Haverzemelen

Laten we bij het begin beginnen. Als je een haverkorrel hebt, kun je deze opdelen. Namelijk in de haver pel, haverzemel en de havergrut. De haver pel is niet eetbaar. Dit is de ‘beschermlaag’ van de korrel. De haverzemel is weer de ‘beschermlaag’ van de havergrut. Kan je het nog volgen?

De haverzemel is een echte superfood. Het bevat namelijk eiwitten, mineralen en onwijs veel vezels. Het past ook prima in een dieet omdat het ook nog eens laag in calorieën is.

Hoe bereid je het? Je kan het beste vergelijken met Brinta. Verwarm een beetje melk of water in een pannetje met de zemelen, tot de juiste dikte. En mix het met van alles, wat je zelf lekker vindt.

Dit toppertje kan je hier bestellen.

 

Havervlokken

De havervlokken worden van het binnenste deel van de haverkorrel gemaakt. Havervlokken worden gemaakt van de havergrut. Deze wordt gestoomd waardoor de havergrut een beetje opengaat. En vervolgens wordt het plat geslagen. Hierdoor wordt het een echte ‘vlok’. De havervlokken kan je weken maar behouden toch hun textuur wat ideaal is. Het is een product dat je in veel recepten kan verwerken. Bijvoorbeeld in banaanpannenkoekjes!

De havervlok is hier te bestellen.

 

Havermout

Havermout lijkt erg veel op de havervlokken. Het verschil is dat de havervlokken, nog een keer worden gestoomd en platgeslagen. Hierdoor wordt het een fijnere textuur. Doordat de havervlok ‘open’ is, kan het makkelijk geweekt worden. Dit wordt vervolgens een snel papje. Havermout wordt ook het meest gebruikt. Dit omdat het makkelijk en snel is.

Wil jij goedkoop havermout bestellen? Doe het hier.